رنگ نما:
از آنجایی که برای هر بیننده ای زیبایی و کیفیت مطلوب ظاهر نمای یک ساختمان در درجه اول خودنمایی می کند، کافی است جهت نائل آمدن به این خصوصیات ظاهری که از اولویت خاصی بر خور دار است، از ابزار ها مناسب جهت براورده شدن این نیاز مهم استفاده کرد. یکی از ابزار های به کار گیری رنگ های نمای ساختمان است که با بهره گیری ازاین رنگ ها علاوه بر داشتن زیبایی در خور توجه به دیگر خصوصیات منطبق بر شرایط استقرار آن ساختمان دست یافت. مقاله زیر با هدف بیان ویژگی رنگ نمای ساختمان ارائه می شود.
رنگ نمای ساختمان می بایست دارای شرایط زیر باشد:
1. به دلیل اینکه رنگ نمای ساختمان در معرض تابش مستقیم نور خورشید در نمای ساختمان است، می بایست مقاومت بالایی در مقابل اشعه خورشید داشته باشد.
2. رنگ های نمای ساختمان به دلیل اینکه در نمای ساختمان با شرایط جوی مثل باران و برف به طور مستقیم درگیر هستند، باید هم نمای ساختمان شما را زیبا کند وهم یک عایق رطوبت خوب باشند.
3. رنگ نمای ساختمان به دلیل این که جهت زیبایی درنمای ساختمان به کار می رود، می بایست بتواند ظاهرو زیبایی خود را که هنگام اجرای رنگ نما داشته است تا سال ها پس از اجرا در نمای ساختمان حفظ کند .
4. رنگ نمای ساختمان باید چسبندگی ودوام قابل قبولی در نمای ساختمان داشته باشد زیرا اگر رنگ نمای ساختمان پس از مدت کوتاهی که از اجرای آن می گذرد دوام و چسبندگی به سطح زیرین خود را از دست بدهد، پوسته شده و نمای ساختمان شما را نه تنها زیبا نخواهد کرد، بلکه چشم هر بیننده ای را آزار خواهد داد.
5. رنگ نمای ساختمان ها می بایست دارای ویژه گی های متعدد دیگری هم باشد، که یکی از این ویژه گی ها عدم پریدگی رنگ است. معمولا در ساختمان های زیادی مشاهده کرده ایم که پس از اجرا، رنگ نمای ساختمان شروع به تغییر رنگ می کند و رنگ ابتدایی که هنگام اجرا شاهد آن بوده ایم به مرور کیفیت خود را از دست خواهد داد.
6. از دیگر ویژ گی های رنگ های نمای ساختمان این است که باید در برابر گرد وغبار و دوده و ذرات معلق در هوا مقاومت قابل قبولی داشته باشد. یعنی رنگ نمای ساختمان می بایست آنتی استاتیک باشد تا در مقابل دوده و گرد وغبار مقاومت خوبی از خود نشان دهد. و با عدم جذب ذرات معلق در هوا، طراوت وشادابی خود را تا سالها پس از اجرا رنگ نما حفظ خواهد کرد.
7. همچنین رنگ نمای ساختمان باید دارای خاصیت کشسان و یا الاستیک باشد، یعنی رنگی که دارای خاصیت الاسیته باشد به این معنی است که خاصیت کشسانی دارد. چنانچه یک رنگ نمای کشسان و یا رنگ نمای الاستیک در نمای ساختمان شما اجرا گردد و با توجه به خاصیت الاستیسیته خود در برابر ترک های ساختمان انعطاف پذیر خواهد بود و تا حد زیادی از بروز و نمایش ترک های سطح زیر رنگ نما جلوگیری می کند.
نکته مهم در اجرای رنگ نمای کشسان و یا رنگ نمای الاستیک اجرای آن است. رنگ نمای کشسان و یا رنگ نمای الاستیک می بایست حتما با ضخامت استاندارد اجرا گردد تا بتواند در مقابل ترک های نمای ساختمان انعطاف پذیر باشد.
چنانچه در اجرای رنگ نمای کشسان و یا رنگ نمای الاستیک دقت به خرج داده نشود و استانداردهای اجرایی این نوع رنگ رعایت نگردد، رنگ نمای الاستیک در مقابل ترک های نما ساختمان از خود مقاومت و انعطاف نشان نخواهد داد و پس از کوچکترین ترک خوردگی سطح زیر کار رنگ نمای ساختمان این ترک ها پس از کوچکترین ترک خوردگی سطح زیر کار رنگ نمای ساختمان این ترک ها در نمای ساختمان و بر روی رنگ نمای ساختمان شما هم مشاهده خواهد گردید لذا حتما می بایست جهت اجرا رنگ نمای الاستیک و یا رنگ نمای کشسان از پیمانکار حرفه ای رنگ نمای ساختمان استفاده کنید.
در ضمن رنگ نمای ساختمان شما هم باید دارای استانداردها و تاییدیه های فنی مربوط به الاستیک بودن محصول باشد. هرگز جهت رنگ آمیزی نمای ساختمان عجله نکنید و پس از تحقیق بهترین پیمانکار، رنگ نمای ساختمان و همچنین بهترین رنگ نمای ساختمان را انتخاب کنید.
8. استفاده از رنگ های بافت دار: رنگ بافت دار نما معمولا به رنگ هایی گفته می شود که دارای غلظت بالایی هستند و هنگام اجرا چه در نما و چه در داخل ساختمان، پیمانکار رنگ می تواند با ابزارهای خاص بافت های متفاوت ایجاد کند.مثل نمای دیاموند تیس و یا نمای گلدن تیس، در اصل هیچ گاه محصولی به اسم رنگ بافت دار نداریم و این یک اصطلاح عامیانه است و به دلیل اینکه پیمانکار رنگ ساختمان قادر است با ابزار آلات متفاوت بافت ها و تکسچرهای مختلف در نمای داخلی ساختمان و یا نمای خارجی ساختمان ایجاد کند به همین دلیل این محصولات به رنگ بافت دار معروف شده اند. رنگ ها و پوشش هایی که با غلظت بالا تولید می گردند جهت ایجاد تکسچر در نمای داخلی ساختمان و همچنین نمای خارجی ساختمان مورد استفاده قرار می گیرند، بنابراین به ناچار ما هم از واژه رنگ بافت دار در این مقاله استفاده خواهیم کرد.
نکته
رنگ های بافت به دلیل غلظت و ایجاد بافت در نمای ساختمان و یا در نمای داخل ساختمان قادر هستند خطاهای زیر کار را بپوشانند، خصوصا در نمای خارجی ساختمان به دلیل اینکه معمولا سطح زیر کار جهت اجرای رنگ نمای ساختمان پلاسترهای سیمانی هستند، اما جهت داشتن سطح زیبا و کارایی لازم باید جهت خرید رنگ بافت دار نما و یا جهت اجرای رنگ بافت دار نما همیشه دقت و وسواس لازم را به خرج داد زیرا چنانچه رنگ های بافت دار به صورت استاندارد اجرا نگردند پس از مدتی امکان پوسته شدن و جدا شدن از سطح زیر کار را دارند.
مزایای رنگ های بافت دار
- ایجاد زیبایی منحصر به فرد نما: ما همواره با مشکلات زیادی در اجرای رنگ نما مواجه هستیم. رنگ های بافت دار این قابلیت را دارند که بعد از اجرا با ایجاد افکت ها و تکسچرهای مختلف که می توان خلق کرد، ضمن اینکه ناصافی سطح زیر کار را پوشش می دهند یک نمای زیبا و متفاوت با دیگر نماها را شاهد باشیم.
- سرعت بالای اجرا: رنگ بافت دار نما به شما کمک می کند سرعت اجرا را در رنگ آمیزی نمای ساختمان بالا ببرید. این رنگ را می توان به صورت پاششی اجرا کرد و در این روش سرعت اجرا در حد قابل توجهی بالا خواهد رفت.